A vagyonosodási vizsgálatok története

//A vagyonosodási vizsgálatok története

A vagyonosodási vizsgálatok aktualitásairól itt olvashat. Jelen írásunk a vagyonvizsgálatok történetét mutatja be.

A vagyongyarapodási vizsgálatok lefolytatására 1996 óta van törvényi lehetőség, mely ellenőrzési fajtát a hivatal 2006-ik évig széles körben nem alkalmazott. A vagyongyarapodási vizsgálat számos ponton hasonlít a gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások vizsgálatára, ellenben  mivel nincs könyvvezetési és ezáltal iratmegőrzési kötelezettség sem, sokkal nagyobb szerepet kap az adó és ez alapján adókülönbözet (adóhiány) revizor általi valószínűsítése, azaz a becslés,  melyben köztudottan és jogszabályilag megengedő módon nem alátámasztott tények alapján is lehetőség van adóalap megállapítására!

1996-2006-ig a vagyongyarapodási vizsgálatok leginkább az adóbevallások szimpla ellenőrzésére illetve a fekete vagy szürkefoglalkoztatás során feltárt hiányosságok, bérbeadásból származó jövedelem ellenőrzésére szolgáltak, mindössze néhány valóban vagyongyarapodási vizsgálatnak mondható ellenőrzés volt a gyakorlatban.

–    2006 második felében kezdtek lecsengeni a munkaviszonyra irányuló színlelt vállalkozói és megbízási szerződések adóellenőrzései.
–    2006-ban jelentette be a kormány, hogy 2007-ben 10.000 darab vagyongyarapodási vizsgálatot kell az akkori APEH-nek lefolytatnia.
–    2006-ban elkezdődtek az első gyakorlatszerző, technika kidolgozó „próba” vagyongyarapodási ellenőrzések, amelyek csak a személyi jövedelemadóra irányultak (2007-ben jön rá a hivatal, hogy az EHO-t is lehet ellenőrizni, ekkor a lezárt ellenőrzések és a folyamatban lévő vagyongyarapodási vizsgálatokat is kiterjesztik eho ellenőrzésre is).
–    2006-ban elsőként  publikáltuk weboldalunkon a vagyongyarapodási vizsgálatok buktatóiról az ellenőrzés mikéntjéről szóló írásunkat.
–    2006-ban már több mint tíz vagyongyarapodási ellenőrzésben vettünk részt, képviseltük ügyfeleinket, a kezdetektől fogva.
–    2006-ban és 2007-ben összesen 500 fő felvételével, átcsoportosításával felállnak a külön vagyonosodási vizsgálati főosztályok és osztályok az APEH-en belül.
–    2006-ban megszületik az APEH belső használatra készített „kézikönyve” iránymutatása hogyan kell az adóellenőrzést lefolytatni, mire kell figyelni, mit lehet és mit nem elfogadni a vagyongyarapodási vizsgálatok során. Ezt a mai napig folyamatosan „tökéletesítik”.
– 2006. június 9-ig a tagi kölcsön elengedése miatt képződő nyereségből bizonyos feltételek mellett kedvezményes 10 százalékos adó megfizetésével osztalék volt felvehető amely befizetése miatt 2012. december 31-ig kellett izgulni.
2007. az adóhivatali reformok éve:
–    2007.01.01-vel létrejöttek az APEH megyei igazgatóságok összevonással az APEH régiók.
–    2007.01.01-vel az illetékhivatal beolvadt az APEH-ban így megkeresés nélkül azonnali információkkal rendelkezik ettől az időponttól a magánszemélyek ingatlan illetve illetékköteles ingószerzéseivel kapcsolatban.
–    2007.01.01-től kötelező az elektronikus adóbevallás, tehát számítógéppel azonnal összevethető adatokkal rendelkezik az APEH az adóbevallásokból, amelyet ki is használnak, ugyanis tökéletesítik a kockázatelemző és adóellenőrzésre kiválasztó rendszerüket immár az illetékhivatali és elektronikus bevallási adatokból kiindulva. Így a régebben működő APEH keretprogram a KEA (Közvetlen Elektronikus Adatkapcsolati Rendszer) rengeteg új információból tud egyedi szűréseket végezni.
–    2007-ben beindult a tömegtermelő gépezet, de mivel a 10.000 óriási szám ezért biztosra is lehet menni, bizonyos szempontok alapján elkezdik kiválasztani a „kishalakat” is akiknél gyorsan le lehet zárni az adóellenőrzést, nincs pénzük ügyvédre, nem fellelhetőek. Ők szerepeltek akkor úgy a médiában: “A Suzukit lízingelők.”
–    2007-ben óriási mennyiségű vagyongyarapodási vizsgálat során képviseltük ügyfeleinket, hatalmas tapasztalatot szerezve a vagyonosodási adóellenőrzések terén. 2007-ben még sokszor átsiklottak olyan bizonyítások, amelyek a mai nagyon szigorú és precíz rostán 100%-ban elbuknának.
–    2007-es évben tervezett 10.000,- vagyongyarapodási vizsgálat; 15.063 tényleges vizsgálat, melyből jogerősen 7.028 zárult le, jogerősen 15.521 millió forintot megállapítva (folyamatban lévő megállapítással összesen 42.724 millió forint 2007-ben), 30 db egymilliárd forint feletti megállapítás. Vagyonosodási vizsgálat kimutatás 2007 – forrás: APEH. A vizsgálatok ¾-e végződik megállapítással, a határozatok 1/3-át támadják meg.
–    2008-ban tovább folytatódnak a vagyongyarapodási adóellenőrzések, de a revizorok már sokkal jobban felkészültek. Több ügyünk az idei évig (2011) folyamatban van, amely az ügyek körültekintő APEH általi vitelét bizonyítja.
–    2008 az év amikor kitör a gazdasági világválság és rengeteg vállalkozás kerül a csőd szélére a megelőző sikeres évek után, de 2007-et 2008. május 20-tól vizsgálhatja a hivatal amire rá is repülnek. Tapasztaltaink szerint a 2006. és 2007. év nagyon jó volt a vállalkozóknak és ekkor még nem nagyon figyeltek költekezésük és bankszámlás befizetéseik adóbevallással történő egyensúlyára (bár megjegyeznénk, hogy mai napig sem sokat javult az önmegtartóztatás).
–    2009-ben különösebb történések nélkül folytatódnak tovább a vagyongyarapodási vizsgálatok, sok adóellenőr inkább átmegy másik osztályra mert nem bírják, hogy emberi sorsok, életek és vagyonok felett döntsenek. Ettől az évtől fogva további szigorítás van az adóhivatalnál és az adóellenőröket legtöbb döntésben adóhivatali jogász segíti, hogy munkájukat törvényesen végezzék. Sokszor nem is mernek dönteni a revizorok, inkább átadják a felelősséget az osztályvezetőknek.
–    2010-ben az adóhivatali átrendeződések és revizori vándorlások következtében kiegészítik a megbízóleveleket, így az ellenőrzéseket 3 adóellenőr végezheti, ha valaki hiányozna vagy más osztályra menne át akkor is tudjanak ellenőrzési cselekményeket bonyolítani. A választások időszakában nem volt jellemző az óriási aktivitás, de azért a vagyongyarapodási vizsgálatok szépen lassan folytatódtak.
–    2010. szeptember 1-től ismét visszaállnak az APEH megyei szervei, de maradnak régiók is. A vagyongyarapodási vizsgálatokat újra megyei igazgatóságok végzik. A fellebbezések elbírálása a II. fokon maradnak régiós szinten. Az átalakítások idején húzódnak az eljárások illetve több esetben új adóellenőrök veszik át az ügyeket.
–    2010 közepén jelenti be a kormány, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat nem lesz külön vizsgálati típus mire a média azzal a hírrel rukkol elő, hogy nem lesz több vagyongyarapodási vizsgálat. Erre blogbejegyzésünkkel válaszoltunk: „Előre szólók nem igaz: Nincs több vagyonosodási vizsgálat”. És valóban így lett, ezt követően is fordultak hozzánk az APEH által körültekintően kiválasztott vagyonosodási vizsgálat alá került adózók. Mindössze annyi változott, hogy nevükben megszüntették a vagyonvizsgálati osztályokat.
–    2011. január 1-től az APEH új néven a VPOP-val egybeolvadva megalakul a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal). Már a 2010. év utolsó negyedévében tapasztaltuk a VPOP adóügyekbeli aktivitását ami az idei 2011-es években hatványozódott, tapasztalatunk alapján kb. ötször annyi büntetőügy indul. Idáig  vagyongyarapodási vizsgálatból kifolyólag szinte soha nem indított büntetőügyet az adóhivatal, de ebben is változások várhatóak.
–     2011 A NAV elnöke jogszabályi kötelezettségének megfelelően közzéteszi az idei ellenőrzés irányelvét, amelyben ismét szerepelnek a vagyonosodási vizsgálatok. Adóellenőrzési irányelv 2011 (8. oldal)
–    2011 A büntetőjogi törvény adócsalás rendelkezéseinek változása várható 2012. január 1-től, amely alapján a bűncselekmények könnyebb bizonyítása várható. A tervezet szerint költségvetési csalásról beszélhetünk majd.
– 2012. január 1-től költségvetési csalásnak hívják az adócsalást és a Büntető Eljárási törvény új fogalma kiemelt jelentőségű ügyként határozza meg, ahol soron kívül jár el a bíróság.
– A híresztelésekkel ellentétben 2012-ben is folytatódtak a vagyongyarapodási vizsgálatok, amelyeket már rutinszerűen, nagy tapasztalattal végez a hivatal, tehát min adóhivatali mind jogi képviselői oldalról alakultak ki gyakorlatok.
– 2016.január 1-től a vagyonosodási vizsgálatok becslési eljárás részét csak büntetőeljárásban történő érintettség esetén lehet alkalmazni, ami nem azt jelenti, hogy megszűnnek a vizsgálatok. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vagyonosodási vizsgálatok kiváltója a költségvetés megkárosításával is járó megszüntetett vagy fiktíven eladott cégek. Ebben az esetben az adóhivatal azokat az összegeket próbálja leadóztatni a cégvezetőknél, amelyek bankszámláról történő felvételével, vagy pénztárból történő kivezetésével és fiktív számlákkal történő leplezésével nem tudnak elszámolni. A vagyonosodási vizsgálatok aktualitásairól itt olvashat.