Felszámolási eljárás a cég megszűnése nélkül

//Felszámolási eljárás a cég megszűnése nélkül

Meg lehet-e még menteni a céget, ha egyszer már jogerősen elindult ellene a felszámolási eljárás? Van rá lehetőség, de nem egyszerű: sok türelmet és fizetési képességet is kíván a bajba került vállalkozástól.

Felszámolási eljárás legtöbbször akkor indul, amikor a cég tényleg fizetésképtelen és már esély sincs arra, hogy valaha is újra visszatérjen a normál működéshez. Az esetek egy nem is kis részében azonban nem így történik. Könnyen lehet, hogy egy figyelmetlenségből vagy más okból ki nem fizetett hitelező indítja meg az eljárást. A bajba került cég vezetője kezdetben nem is foglalkozik vele, s mire felfigyel, hogy baj van, már semmit sem tehet. Ha az eljárás elindult, akkor már nem ő áll a kormányrúdnál. Vajon vissza lehet még hozni akkor is a céget, amikor elindult a folyamat és a felszámoló ül a cégvezető székében?

Felszámolás fizetőképes cég ellen

Valójában a felszámolás megindítása nem azt jelenti, hogy a cég fizetésképtelen. Könnyen lehet, hogy a vállalkozás anyagi helyzete stabil, mégis elindul az eljárás. A stabil anyagi helyzet ellenére lehet egy olyan hitelező, aki valamiért nem kapta meg a neki járó összeget. A reklamációját, felszólításait nem vettük igazán komolyan. A hitelezőnek elfogy a türelme, s tárgyalásos megoldás helyett egyszer csak elindítja a felszámolást. Az pedig már egy irányú utca!

Azt tudni kell, hogy ha a felszámolás egyszer már elindult, akkor azt nem lehet egy mozdulattal leállítani. Hiába ülnénk tárgyalóasztalhoz és hiába egyeznénk meg utólag a ki nem fizetett hitelezővel. Ha a felszámolás már zajlik, akkor nincs külön alku. Sőt, alku sincs, hiszen a cég vezetője már nincs abban a helyzetben, hogy bármiről is egyezséget kössön.

Ha a felszámolás elindul, akkor folyamat jogerős elrendelésével megszűnik a korábbi vezető képviseleti jogosultsága. A felszámolási eljárás befejezéséig már csakis a kijelölt felszámolóbiztos jogosult képviselni a céget. Ő fogadja be a hitelezői igényeket és ő dönt majd a meglévő vagyon felosztásáról is. Teljhatalma van a felszámolás alatt álló cég irányításában. Döntésétől függ az is, hogy marad-e esély a további működésre, vagy darabokra szedik-e a hosszú évek alatt felépített vállalkozást.

Hogyan működhet tovább a felszámolás után a cég?

Kevesebben tudják, hogy a felszámolási eljárásból ki tudunk úgy is kerülni, hogy az eljárás végén a cég nem szűnik meg, hanem tovább folytathatja a működést. Ezt a lehetőséget a csődtörvény szabályozza. A törvény 45/A paragrafusa annak a feltételeit részletezi, hogy a bíróság az adósságok teljes megfizetése esetén megszüntetheti a felszámolási eljárást.

A jogalkotó célja ezzel az eljárással éppen az volt, hogy az adós cég talpon tudjon maradni. Ki tudjon jönni a vállalkozás a felszámolási eljárásból úgy, hogy nem törlik a céget, s az eljárás végén helyreálljon a rendes gazdálkodási ügymenet.

Egy ilyen eljárásnak a törvény szerint az a legfontosabb feltétele, hogy az adós cég valamennyi tartozását megfizesse. Nem csak a nyilvántartásba vett követeléseket kell megtéríteni, hanem azokat az adósságokat is, melyek nem kerültek be a felszámolási eljárásba, de mindeddig nem is lettek kifizetve. Külön biztosítékot kell adni a felszámoló díjának a megfizetésére.

A bíróság döntése akkor is megállíthatja a felszámolást, ha magának a cégnek már nincs olyan vagyona, ami elég lenne a hitelezők kifizetéséhez. Az is egy lehetőség, hogy a társaság tulajdonosa pótolja ezt az összeget és kifizesse cége adósságát.

Az eljárást megszüntetését az adósnak kell a bíróságtól kérelmeznie. Ezt a kérelmet addig lehet benyújtani, míg a felszámoló el nem készíti a felszámolási zárómérleget és a vagyonfelosztásra vonatkozó javaslatot.

Tudunk-e együttműködni a felszámolóval?

Félő, hogy a felszámolónak nem igazán lesz érdeke egy ilyen egyezség tető alá hozása. Például azért, mert alacsonyabb a díjazása. A törvény szerint a felszámoló szokásos díja a követelések 3-5 százaléka, de minimum 300 ezer forint. Ha viszont a teljes adósság kifizetése után a bíróság helyreállítja a cég működését, akkor a felszámoló a felszámolási zárómérlegben szereplő összeg 2 százalékát kapja, minimum nettó 200 ezer forintot.

A felszámoló tehát nem biztos, hogy érdekelt lesz a működés helyreállításában. Pedig az eljárásban kulcsfontosságú a vele történő együttműködés.

Nagyon ritka a felszámolás megszüntetése

Ha a felszámolás elindult, akkor a cég megmentésére e lehetőségen túl más esély már nincs.  Márpedig egy felszámolás legtöbbször éppen azért indul el, mert az érintett vállalkozás már fizetésképtelen. Szinte nincs olyan felszámolási eljárás, mely úgy érne véget, hogy minden hitelező minden követelését sikerül kielégíteni. Éppen ezért nagyon ritka az olyan felszámolás, mely meg tudna felelni a cég további működésénhez szükséges feltételeknek. De fontos tudni, hogy a jogi lehetőség nyitva áll bárki előtt, aki ebbe a helyzetbe kerül. Ritka a felszámolást követően is tovább működő cég, de valami lehetőség azért mégis csak van arra, hogy ne kelljen nyomtalanul eltörölni mindazt, amit sok év munkájával sikerült felépíteni.

Az eljárás bonyolultságára tekintettel mindenképpen javasoljuk, hogy ha ilyen eljárásra a szándék felmerül, vegye igénybe irodánk felkészült segítségét. Ám még ennél is fontosabb tanácsunk, hogy próbálja megelőzni az olyan helyzeteket, melyek felszámoláshoz vezetnének úgy, hogy a vállalkozás nem is fizetésképtelen! Komolyan kell venni minden egyes követelést, akkor is, ha nem tartjuk jogosnak. Bármelyik ki nem elégített hitelezőnél elszakadhat a cérna, s elindíthat egy vissza nem fordítható folyamatot. Higgye el, egy felszámolási eljárásból kikerülni sokkal nehezebb és időigényesebb, mint időben megállapodni egy bármilyen kellemetlen hitelezővel.

2018-03-24T18:15:06+00:00