Álruhába bújt fenevad – NAV jogkövetési vizsgálat

/, Blog, cikkek, Egyéb, Szakmai Cikkek/Álruhába bújt fenevad – NAV jogkövetési vizsgálat

A jogkövetési vizsgálat is ugyanolyan veszélyes mint az adóellenőrzés, de még megvan a lehetőség a javításra!

Akik ismerik a NAV ellenőrzési irányultságokat sokszor nem veszik komolyan a jogkövetési vizsgálatot, pedig ezek a vizsgálatok az adóellenőrzések és bírságok alapjai.

Az ártalmatlannak gondolt jogkövetési vizsgálat során a legtöbb adózó (vagy könyvelője, képviselője) gyorsan átadja könyvelési dokumentációját, szerződéseit az adóellenőrnek és nyilatkozatot tesz, hogy az minél hamarabb lezáródjon. Teszi ezt azért, mivel a NAV is sürgeti, hogy csak 30 napja van a vizsgálat lefolytatására és ha beadjuk a dokumentumokat akkor lezárja és minden rendben lesz.

Pont ez a lényege a jogkövetési vizsgálatoknak, hogy az adóellenőrök gyorsan megszerezzék a társaságunk könyvelési dokumentumait és az átgondolás nélkül beadott dokumentumok alapján – amennyiben azok alapján vélhető adóhiány és bírság megállapítása – már ki is tudják írni az adóellenőrzést, így biztosra menve az adóhiány és bírság megállapításokra.

Nagyon sokszor a cégvezetők nem is gondolják, hogy milyen alapvető, folyamatosan elkövetett problémák lehetnek cégük könyvelésében, olyan cégeknél is ahol egyáltalán nincs „fiktív számla” csak az adózás alapjai nincsenek tökéletesen lefektetve. És gondoljunk bele egy aprócska hiba után az adóbírság 50%-ig terjedhet (a 200%-os bírságot nem is említettük). A leggyakoribb hibákról itt olvashat – külön cikk: a leggyakrabban elkövetett hibák.

MI IS AZ ÖN TEENDŐJE, HA JOGKÖVETÉSI VIZSGÁLATOT KAP?

Mi javasoljuk, hogy első körben minél hamarabb készítsék össze az irataikat a könyvelővel és forduljon hozzánk, hogy az iratok gyors átnézése, a tevékenység átbeszélés alapján meg tudjuk azt mondani egyáltalán van-e mitől tartania. Ha nincs akkor megnyugodva tudja bevinni az iratokat, persze ebben az esetben is kérheti képviseletünket, amely esetén Önnek – nagy valószínűséggel – a NAV közelébe sem kell mennie.

Amennyiben úgy látjuk probléma van, akkor még mindig van lehetőség annak a javítására. Akár további iratok, nyilatkozatok beszerzésére, a könyvelés javítására vagy önellenőrzés benyújtására, amiben akár aktív, akár tanácsadói szerepet tudunk vállalni. Ezenkívül természetesen teljeskörűen el tudunk járni a NAV előtt illetve a könyvelőjével is tartjuk a kapcsolatot, így Önnek szintén nem kell a NAV-ba mennie (egyetlen eset, ha semmilyen körülmények között nem tekint el a NAV a személyes nyilatkozattételtől, ami nagyon ritka és abban az esetben is Ön mellett vagyunk).

KÉPVISELETÜNK ELŐNYEI

  • Átvilágítjuk a könyvelési, szerződési dokumentációját
  • Több mint 20 éves ellenőrzésben szerzett, napi szintű tapasztalatunkat kapja
  • A könyvelőjével tartjuk a kapcsolatot
  • A NAV-al tartjuk a kapcsolatot, a NAV közelébe sem kell mennie
  • Megtudjuk a NAV-tól ha probléma van
  • Az adóügye egyetlen kézben lesz tartva, mindig fogja tudni az állását és a megoldási lehetőségeket
  • Tudjuk, hogy mikor, hogyan és milyen szinten kell kommunikálni a NAV-al
  • Elkerülheti velünk az adóellenőrzést
  • Egyeztessen időpontot most elérhetőségeinken

A NAV-NAK PÉNZRE VAN SZÜKSÉGE!

Egyre jobban körvonalazódik, hogy a NAV-nak szüksége van a pénzre, mivel tapasztaltunk alapján a NAV jelenlegi intézkedései ebbe az irányba mutatnak és a leggyorsabb, legbiztosabb irányba indulnak el. Például tömegesével mennek ki a bírságok bevallásukat be nem adó, működő vállalkozásokkal szemben. Itt ugye a NAV-nak annyi a feladata, hogy a bevallás beadási határidejéhez képest minél gyorsabban küldi a 100.000 forintos vagy nagyobb bírságokat cégkapun keresztül, olyan vállalkozásoknak ahol látszik érdemi tevékenység zajlik és vagyonuk is van. Mivel ez egy objektív dolog, ezért a társaság nem tud mást csinálni mint megfizeti a bírságot. Tehát a NAV hatékonyan (a bírság határozat sablon, a rendszer tudja kinél nincs benyújtva) és biztosan (mivel működő cég ezért be fogja fizetni a bírságot) pénzhez jut.

ÚGY TŰNIK TÖBB ELLENŐRZÉS VÁRHATÓ

Úgy tapasztaltuk, hogy a NAV egyik fő ellenőrzési iránya nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így átcsoportosít erőforrást a több és még hatékonyabb ellenőrzések érdekében, amely során több gyorsan elvégezhető jogkövetési vizsgálatot fog végezni és ahol biztosan nyerhető problémára bukkan ott adóellenőrzést fognak elrendelni, ahol már nincs lehetőség a könyvelés illetve bevallásunk javítására.

NINCS ELLENŐRZÉSE, DE SZERETNÉ ADÓZÁSI GYAKORLATÁT BIZTONSÁGBAN TUDNI?

Egyik fő szolgáltatásunk az adóellenőrzésre történő felkészülés, amely során 20 éves adóellenőrzések során szerzett tapasztalatunk alapján, revizori szemmel nézzük végig könyvelését, adózását és a szerződéses dokumentációját és probléma esetén javaslatot teszünk a megoldási lehetőségekre. A legtöbb átvilágításunk során kiderülnek, hogy kisebb nagyobb bírságra okot adó problémák vannak, mivel az adózók elhanyagolható részének van kialakított és meghatározott adózási koncepciója.

Amennyiben szeretné, hogy egy gyors képet alkossunk vállalkozása adózási gyakorlatáról akkor javasoljuk kedvező áron igénybe vehető adóröntgen szolgáltatásunkat, amely során egy adózásban jártas szem számára azonnal kiütköző hibákat nézzük át. Ezt követően Ön eldöntheti, hogy elkezdjük-e ezen hibák kijavítását, adózási gyakorlatának összeállítását. Természetesen szolgáltatásaink közé tartozik a könyvvizsgálóval, ügyvéddel, adószakértővel történő teljeskörű átvilágítás is, amihez első körben egy személyes konzultációt javasolunk, amelyhez időpontot kapcsolat oldalunkon tud egyeztetni.

2019-11-25T14:45:57+00:00 Tags: , |