Kényszertörlés

//Kényszertörlés

Van lehetőségünk időben visszafordítani a társaság kényszertörlését

Ehhez viszont azonnal cselekedni kell.

Amennyiben a cégbíróság elrendeli egy társaság kényszertörlését és az még nem végleges – azaz nincs ott a társaság neve mögött a ’kta’ utótag – a társaság törlése visszafordítható, ha azonnal cselekszünk. Arra is van lehetőségünk, hogy egy már kényszertörlés alá került társaság működését visszaállítsuk, de itt már sokkal korlátozottabb és nehezebb feltételeket és feladatokat kell teljesíteni. A kényszertörlések száma tavaly illetve idén ugrott meg igazán és elmondhatjuk, hogy számos töröltnek gondolt társaságot sikerült az ’élők sorába’ visszahoznunk.

Amennyiben az Ön cégénél is kényszertörlési eljárásról értesítették, akkor egyeztessen időpontot most elérhetőségeinken, hogy időben segíteni tudjunk.

A kényszertörlési eljárás előzményei:

  • A kényszertörlési eljárást a társaság adószám törlése előzi meg (ekkor még van időnk cselekedni)
  • Az adószám törlésének az oka a leggyakrabban az éves beszámoló közzétételi kötelezettség elmulasztása
  • További indok az adószám törlésre az A60-as összesítő nyilatkozat, az adó illetve járulékbevallás több mint egy éven túli benyújtásának hiánya (és ezt főleg idén – 2019 – kezdte el alkalmazni a hivatal
  • A NAV egyre többet ellenőrzi székhelyünket, megnézi, hogy székhelyünkön fellelhetőek vagyunk-e és ki van-e akasztva a cégtáblánk. Ha ebben a NAV hibát talál, akkor törli az adószámunkat.
  • Hasonló a helyzet, de egyre kisebb a valószínűsége az elektronikus kapcsolattartás miatt: amennyiben a leveleket nem vesszük át, az is adószám törlési ok lehet, akárcsak az ha az adóhatóság tudomására jut, hogy a képviselő nem valós személy.

A kényszertörlési eljárás következményei:

  • A tagok számára a társaságban lévő vagyont kiadják, ami így a tag számára bevételt jelent, amit adófizetési kötelezettség terhel.
  • Amennyiben a társaságnak van vagyona és követelést is bejelentenek, úgy felszámolási eljárássá alakul át a kényszertörlés, ahol egy kijelölt felszámoló fogja a társaságunkat megszüntetni felszámolási eljárás keretében.
  • Amennyiben a társaság törölt adószámmal szűnik meg, abban az esetben a vezető tisztségviselőt és a legtöbb esetben a tagokat is eltiltják a további ügyvezetéstől és 50%-ot elérő cégtulajdonlástól. Ez pedig akkor is komoly érvágás, ha nem szeretnénk másik társaságot alapítani, mivel esetleges későbbi elhelyezkedésünk akadálya lehet, ha egy társaságnál aláírási joggal kell rendelkeznünk.

Mint ahogy az előbbi felsorolásból látszik, számtalan indok van egy társaság kényszertörlésére és komoly problémákat vet fel az ilyen eljárás a képviselőkre, tulajdonosokra nézve (főleg tulajdonosi és ügyvezetői eltiltás miatt). Azonban, ha időben cselekszünk, felismerjük a törlés okát, akkor van még lehetőség a visszafordításra.

Adószakértő irodánknál szakértőink számtalan cég működését tudták már visszaállítani. Tapasztalatunk miatt és a NAV működését ismerve partner ügyvédeinkkel együttműködve sikeresen állítjuk vissza cégét a kényszertörlés alól, ezzel is megmentve Önt, mint képviselőt vagy tulajdonost sújtó nem csak anyagi jellegű terhektől.

Ha cége kényszertörlés alá került, forduljon hozzánk bizalommal minél előbb, nehogy kicsússzon az időből és kellemetlen eljárás érje.

2019-07-03T10:39:10+00:00