Adóvégrehajtás

//Adóvégrehajtás

Az alábbi írásból megtudhatja az adóvégrehajtás alapját, megismerheti a végrehajtás fázisait illetve az Ön jogait az eljárás során.

Az adóvégrehajtás célja az időben meg nem fizetett adó behajtása.

Hogyan keletkezhet adótartozása?

 • Számos esetben a hozzánk fordulók kérdése, hogy mi alapján indít végrehajtást az adóhivatal mikor nincs is tartozása.
 • Magyarországon önbevallás van. Ez azt jelenti, hogy a fizetendő adóját Ön (könyvelője) vallja be az adóhivatal felé. Alap esetben a bevallás és a befizetés közötti különbségre foganatosít végrehajtást a hivatal. Ha nem biztos a dolgában célszerű ilyenkor az adóhivatal bármelyik ügyfélszolgálatán egy folyószámlát kikérni vagy elektronikusan az internetről ügyfélkapuját keresztül lekérni.
 • Amennyiben bevallása és befizetése összhangban van akkor valószínűleg adóhatóság által megállapított (kiszabott) adófizetési kötelezettség meg nem fizetéséről van szó. Ilyen kiszabott hivatali megállapítás például: bírságok, adókülönbözet ellenőrzés során, jogosulatlan visszaigénylés bírsága.
 • Ezentúl lehet késedelmi pótlék, melyet minden év szeptemberében írnak elő az előző és az előző év elszámolását tartalmazza. Tehát amennyiben bevallott adóját késedelmesen fizeti, automatikusan pótlékolja azt a rendszer, mely pótlékösszeget a következő év szeptemberében írják elő, melyről az év októberében kiértesítik.
 • Ezentúl az adók módjára behajtandó köztartozások. Számos olyan szerv van (pl.: magánnyugdíjpénztár) akik megkereshetik az adóhivatalt, az adóalany tartozásának adóhivatal általi, megkereső részére történő behajtására.
 • Az illetékhivatal adóhivatalba történő beintegrálódásával az illetéktartozásokat is az adóhivatal mint illetékhivatal hajtja be.

Honnan tudjuk meg, hogy cégünk ellen adóvégrehajtást foganatosítottak?

 1. Az adóhivatalnak nem kötelessége, de felhívhat végrehajtás megindítását követően a tartozásunk rendezésére. Ennek mértéke szinte teljesen elhanyagolható. Leggyakoribb előfordulása, ha az adóhivatalnál bejelentett számlánkon nincs fedezet, illetve a hivatal nem talál olyan számlánkat amiről a tartozást le tudná inkasszózni.
 2. Ebből következik a leggyakoribb értesülési forma, ez az amikor az adóhivatal számlánkat a tartozás összegével megterheli, azonnali beszedési megbízás keretében. Ez az esetek 99%-ban az első végrehajtási cselekmény. Egy banknál vezetett több számlánk esetén (annak bejelentésének elmulasztása esetén is) a banknak automatikusan az összes számlánkra ki kell terjesztenie az inkasszót. Az APEH már elektronikusan küldi ki az inkasszót egy gombnyomással, amely meghatározott időtartamon keresztül van számlánkon, de a hivatal a tartozás befolyásáig bármikor megismételheti.
 3. Amennyiben mint magánszemélyek ellen indít a hivatal végrehajtást, akár mögöttes felelősség alapján (Pl.: Bt beltag, egyéni vállalkozó) akkor, mint bankszámla nyitásra (bejelentésre) nem kötelezett adózó ellen bérjövedelem (nyugdíj) letiltásáról intézkedik a hatóság, a tartozás összegének figyelembevételével.
 4. Ezt követi alapvetően az ingó végrehajtás. Tehát a hivatal végrehajtója személyesen, általában váratlanul (ez teljesen természetes) keresi fel cégünk székhelyét, az ingóságok összeírása, lefoglalása végett. Ha nem talál minket otthon akkor a helyszíni idézésből értesülhetünk az ellenünk indult végrehajtásról.
 5. Ingatlan végrehajtása esetén a földhivatal végrehajtási jog bejegyzéséről vagy a belügyminisztérium a gépjárművünk lefoglalásáról értesít minket, rosszabb esetben éppen az igazoltató rendőr közli velünk.

Mit lehet, mit érdemes ilyenkor tenni?

Ez több tényezőtől is függ. Például, hogy milyen vállalkozási formáról van szó, milyen végrehajtási cselekményt foganatosítottak ellenünk illetve miből alakult ki a tartozás?

 1. Nagyobb összegű tartozás esetén illetve ha a végrehajtás gyorsan szeretné megakasztani mindenféleképpen javasoljuk jogi képviselő igénybevételét!
 2. Ha úgy gondolja, hogy nincs szüksége jogi képviselőre, akkor mindenféleképpen vegye fel a kapcsolatot a végrehajtási ügyintézővel, akinek kötelessége, hogy elmagyarázza az Ön lehetőségeit.
 3. Lehetősége van a tartalmi követelmények betartása mellett fizetési könnyítési kérelmet benyújtania az adóhivatalhoz. Amennyiben első kérelemről van szó, akkor az megakasztja a végrehajtást annak elbírálásáig, illetve azt követően annak függvényében. A fizetési könnyítési kérelem irányulhat: mérséklésre, halasztásra, részletfizetésre. Mindegyik formának megvan a követelménye és együtt is alkalmazhatóak, megfelelő cégállapot és indokolás esetén, ennek hiányában a hivatal elutasítja a kérelmet. Ismételt kérelem beadásakor pedig hendikeppel indulunk az elérhető eredmények terén.
 4. Végrehajtási kifogást nyújthat be a hivatalhoz, amennyiben az adóhatóság alkalmazottja a végrehajtási eljárás során törvénysértő intézkedést tett.
2017-06-05T11:08:32+00:00 Tags: , |