Mi a teendő, ha fizetési nehézséggel küzd a vállalkozás?

/, Archív cikkek, Blog, cikkek, Szakmai Cikkek/Mi a teendő, ha fizetési nehézséggel küzd a vállalkozás?

Az országban kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, ha az adózók a járvány- illetve a veszélyhelyzet gazdasági következményei miatt nem tudnak eleget tenni fizetési kötelezettségeiknek, fizetési kedvezmény iránti kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz. A kedvezmény halasztás, részletekben történő megfizetés, mérséklés, illetve elengedés is lehet.

Azoknál az adózóknál (természetes személyek és gazdálkodó szervezetek), akik fizetési kedvezményi kérelmükben a fizetési nehézség okaként a koronavírus által okozott gazdasági nehézségre hivatkoznak, e körülményeket az Adóhatóság méltányolja, így célszerű kihasználni az amúgy sajnálatos járványügyi helyzetet legalább ebből a szempontból.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyéni vállalkozók, gazdálkodó szervezetek esetében a bírság- vagy pótléktartozás akkor mérsékelhető, ha annak megfizetése a gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenítené. Tehát a mérséklés akkor engedélyezhető, ha a racionális gazdálkodás még helyreállítható, már ellehetetlenült, tönkrement vállalkozás részére nem biztosít kedvezményt a NAV, így különösen lényeges a kérelem megfelelő benyújtása.

Ha a vállalkozás átmeneti fizetési nehézséggel küzd, akkor célszerű fizetési halasztást is kérni, sőt akár a halasztást követő részletfizetés is kérelmezhető.

Ha a gazdálkodó szervezet átmeneti fizetési nehézséggel küzd és más hitelezőknek is tartozik, azonban gazdasági helyzetét tekintve van reális esélye annak, hogy idővel gazdálkodását rendbe tudja hozni és képes lesz tovább működni, indokolt lehet csődvédelmet kérnie. A csődeljárás célja, hogy az adós cég a hitelezőivel egyezséget kötve elkerülje a fizetésképtelenséget, és tovább tudjon működni. A csődeljárás elrendelése iránti kérelem benyújtásával már ideiglenes moratórium, azaz fizetési haladék illeti meg a gazdálkodó szervezetet, vele szemben végrehajtás nem indítható. Lényeges, hogy a fizetési haladék bizonyos kifizetések alól nem mentesít. A NAV viszonylatában ilyen a kifizetett munkabéreket terhelő adó és járulék, valamint az áfa, a jövedéki adó és a termékdíj. A fizetési haladékkal nem érintett, a NAV által végrehajtás alá vont tartozásokra végrehajtási eljárás felfüggesztését lehet kérni méltányossági alapon. Ezzel a lehetőséggel a magánszemélyek, az egyéni vállalkozók és társaságok is élhetnek.

Jó, ha tudjuk, hogy a kormány által kihirdetett fizetési moratórium ugyanakkor nem vonatkozik a már engedélyezett részletfizetésekre: azaz, ha folyamatban levő részletfizetésünk van, azonban azt nem tudjuk fizetni, a kedvezmény érvényét veszti. Ilyen esetben újabb fizetési kedvezményi kérelemmel kell a NAV felé forduljunk. 

Irodánk a veszélyhelyzet ideje alatt is működik telefonos eléréssel – szükség esetén személyes konzultációs lehetőséggel -, keressen minket elérhetőségeinken.