SMSZ – Stabilitási Megtakarítási Számla

//SMSZ – Stabilitási Megtakarítási Számla

2017. januárban megszűnt a 2014-es év adóamnesztiája a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ számla), melynek célja az ország stabilitásának hazahozott vagyonnal történő határozott ideig történő támogatása. Több mint 150 milliárd forint érkezett haza.

Az SMSZ leváltásával egyidejűleg viszont lehetőség nyílik a törvényben “Utólagos adófizetés”-nek aposztrofált adóamnesztia igénybevételére. Ezzel kapcsolatosan is állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Szolgáltatásaink:

– Tanácsadás mire jó az SMSZ számla és mik a feltételei,

– Tanácsadás hogyan nyissunk SMSZ számlát,

– Teljeskörű segítség SMSZ számla megnyitásában, maximális diszkréció mellett,

– Felkészülés egy esetleges adóellenőrzésre,

– Képviselet egy esetleges adóellenőrzés során.

Amiért érdemes hozzánk fordulni:

– SMSZ számla nyitásának elindítása irodánkban, teljes diszkrécióval,

– Az általunk elért legkedvezőbb feltételek biztosítása (deviza átváltási kedvezmény, kedvező számlavezetési és számla tranzakciós díj),

– Több NAV állásfoglalást kértünk és adóellenőrzések terén kiemelt tapasztalattal rendelkezünk.

A mai napig vannak még szürke foltok, hogy bizonyos esetekben megvéd-e az SMSZ számla (például régebben bankszámlára befizetett összegek esetén stb…). Az adóhivatal számára általunk feltett kérdésekre érkezett állásfoglalása alapján viszont biztonsággal kijelenthetjük, hogy van olyan megoldás amely biztos védelmet jelent a hazautalt vagy befizetett, Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összegek tekintetében. Találtunk olyan bankot is amelyik tökéletes partner ezen számlák megnyitása és a jogszabálynak megfelelő alkalmazása terén, ráadásul úgy, hogy a pénz ne csak holt tőke legyen.

SMSZ számlával kapcsolatos kérdéseivel, SMSZ számla megnyitásával kapcsolatosan forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

A Stabilitási Megtakarítás Számla rejtélyei – nem árt az óvatosság

Több bank felvette már termékpalettájára a Stabilitási Megtakarítási Számlát. A 2014-es év adóamnesztiája iránt nagy az érdeklődés, azonban nem árt óvatosan és körültekintően kezelni, hiszen a banki ügyintézők nem adózásban jártas szakemberek, így kockázatos lehet a pénzek elhelyezése a Stabilitási Megtakarítási Számlán.

Miért kedvelik a Stabilitási Megtakarítás számlát?

Anonimitás lehet a fő oka annak, hogy kedvelik a Stabilitási megtakarítási Számlát, hiszen az eddigi adóamnesztiák során az adóbevallásban szerepeltetni kellett az adóamnesztia során legalizált pénzeket és bizonyos mértékű adót kellett fizetni. A Stabilitási Megtakarítási Számla esetén az adóhatóság nem jut hozzá az smsz számlán elhelyezett jövedelmünk mértékéhez, a legalizáló személyhez. Fontos megjegyezni, hogy ezen feltételek teljesüléséhez nem mindegy hogyan helyezzük el pénzünket az SMSZ számlán!

Az európai banktitokra nehezedő nyomás és nemzetközi szigorodás a másik oka a Stabilitási Megtakarítási Számla népszerűségének. Svájcban és egyéb banktitkot élvező országokban gyengült a banktitok, valamint a pénz célországba való kijuttatása is nehezedett. Az Európán kívüli bankokban elhelyezett betétek pedig a távolság miatt nehezítik az azokhoz történő hozzáférést, illetve azok hazai felhasználását és egyéb országkockázatot is jelenthetnek.

További érvként jelenik meg a Stabilitási Megtakarítási Számla mellett a régi Húszezer forintos címletek 2016. év végi forgalomból történő kivonása, amennyiben a megtakarítást készpénzben tartják. Így SMSZ számán történő elhelyezés esetén nem kell ezen címleteket átcserélni az új bankjegyekre.

A Stabilitási Megtakarítás Számla feltételrendszere és adózása

  • A Stabilitási Megtakarítási Számla csak forintban nyitható. Feltétele, hogy minimum 5 millió forint legyen elhelyezve a bankszámlán. Az összeg beérkezésénél nem feltétel a forintban történő utalás.
  • A Stabilitási Megtakarítási Számlán a nyitás napján jóvá kell íródnia a forint összegnek és csak egyetlen tranzakció érkezhet egy számlára. De ez nem jelenti azt, hogy több számla nem nyitható.
  • A Stabilitási Megtakarítási Számlához egy pénz és egy értékpapír számla tartozik és a pénz csak dematerializált állampapírba fektethető. Kamatot a bank nem nyújthat utána.
  • A Stabilitási Megtakarítási Számlán elhelyezett összeg adója 0% lehet 5 év után.
  • Bizonyos bankok bizonyos összegekre lombardhitelt nyújtanak.

SZABÁLYOZÁS 2015.06.30-IG és 2016..07.01 után: Ebben az esetben a törvény az adóalapot változtatja, de nézhetjük más szemszögből is, azaz az adó mértékét változtatja százalékosan. Azért százalékosan, mert a jövőben változhat a jövedelem adómértéke. Tehát ha 3 éven belül vesszünk fel az SMSZ számlán elhelyezett pénzünkből, akkor a normál adófizetési kötelezettségünk dupláját, ha 3 és 4 év közötti időtartam telik el akkor a normál adófizetési kötelezettségnek megfelelő összeg, ha 4 és 5 év közötti időtartam telik el akkor a normál adófizetési kötelezettség felével egyezik meg a felvett utáni adófizetési kötelezettség. Amit természetesen nem mi fogunk befizetni, hanem a bank fogja levonni, tehát az adófizetési kötelezettséggel csökkentett összegű pénzhez juthatunk hozzá. A számlán legalább 5 évig bent hagyott összeg viszont jövedelemadó mentes lesz. Ugyanez a helyzet a kamatokkal is, csak a kamatoknál az induló időpontot a kamatfizetési kötelezettség kezdő napjától kell számítani.

2015.07.01. és 2016.07.01. közötti szabályozás: 1 éven belüli pénzfelvétel esetén 20%-os adómérték, míg 1 éven túli pénzfelvétel esetén 10%-os adómérték.

A Stabilitási Megtakarítási Számla önmagában nem ment meg

Ha pénzt fizetünk be az SMSZ számlára, az nem ment meg a vagyonosodási vizsgálat során régebbi időszakban fedezet nélkül vásárolt ingatlanok, gépjárművek, bankszámlára történő készpénzbefizetés szankciói alól. Ha teljes biztonságban szeretne lenni, akkor át kell gondolni, hogy mekkora összeget helyezünk el az SMSZ számlán és az adott időszakra fel kell készülni.

Hol nyitható SMSZ számla?

Stabilitási Megtakarítási Számla nyitásánál is a banki kondíciók teljesen eltérőek. A legtöbb bank privátbanki státushoz és különböző nagyságú összeghez köti a megnyitás feltételeit. Bizonyos bankok esetén folyószámlára kell érkeznie a pénznek, más bankoknál lehet az SMSZ számlára várni az összegeket. Irodánk ismeri a bankok feltételeit, ezért az ügyfél igények és az egyedi adottságok illetve a jogszabálynak való megfelelés alapján tudjuk a legkedvezőbbet ajánlani ügyfeleinknek, amely megnyitásának a folyamatát teljes diszkréció mellett irodánkban el tudunk indítani. Arra törekszünk, hogy megtakaríásai SMSZ számlán történő elhelyezésére az Ön számára a legjobb megoldást nyújtsuk.

Mi lesz a Stabilitási Megtakarítási Számlát követően?

Először is leszögezhető, hogy az eddig megnyilt számlákra az adózási feltételek változatlanok lesznek!

Egyelőre úgy tűnik lesz egy átmeneti időszak 2017. június 30-ig, amíg bizonyos jövedelmek/bevételek leadózhatóak 10%-os adó + önellenőrzési pótlék mértékkel, ellenben ez egyáltalán nem lesz anonim!

Sőt olyannyira nem, hogy kifejezetten bejelentés alá fog tartozni az ilyen célra kijelölt bankszámla, amelyet csak olyan bank fog tudni nyitni akinek szándékában áll! (Ez a jelenlegi információnk)

amely jövedelmek adózása tekintetében választható a 10%-os adó:

a) egyéb jövedelem;
b)kamatjövedelem;
c) értékpapír – kölcsönzésből származó jövedelem;
d) csereügyletből származó jövedelem;
e) osztalékból származó jövedelem;
f) árfolyamnyereségből származó jövedelem;
g) ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem;
h) vállalkozásból kivont jövedelem