Tagi kölcsön

//Tagi kölcsön

Mit jelent a tagi kölcsön?

A tagi kölcsön (tagi hitel) az, amikor a vállalkozás tulajdonosa a cég részére kölcsönt ad. Ez az esetek döntő többségében készpénz formájában történik. A tagi kölcsön nyújtása jogilag nem kérdőjelezhető meg, a tagi kölcsön nyújtása teljesen legális. De jele lehet olyan dolognak, amelyek az adóhivatal érdeklődését felkelthetik.

A tagi kölcsön és a tag számára adott kölcsön nem ugyanaz. A tagi kölcsönt a tulajdonos bocsátja a vállalkozás rendelkezésére. A tag számára adott kölcsönt a vállalkozás nyújtja a tag részére, s ez más esetekben jelenthet problémát.

Az egyéni vállalkozó is nyújthat magának tagi kölcsönt, csak ezt nem tagi kölcsönnek hívják, mert az egyéni vállalkozó vagyona nem különül el a magánszemélytől. Az egyéni vállalkozó ugyanúgy beruházhat, melyhez vehet igénybe alvállalkozót és a veszteségét is finanszíroznia kell, ha van, melynek fedezete után ugyanúgy érdeklődhet az adóhivatal vagyonosodási vizsgálat során.

Mit keres az adóhivatal a tagi kölcsön nyilvántartásban?

Ha az adóhivatal a cég ellenőrzése során bekéri a tagi kölcsön kartonokat, szerződéseket, akkor nagyon nagy valószínűséggel számíthat vagyonosodási vizsgálatra a cégtulajdonos, ilyenkor érdemes már előre készülni a vagyonosodási vizsgálatra. Javasoljuk már az adóhivatal ezen igénye esetén is forduljon irodánkhoz vagy adózásban jártas szakértőhöz.

Miért van szükség a tagi kölcsönre?

  • Sok fekete vagy szürke bevétel van a vállalkozásban.
  • Túl sok költséget számol el a vállalkozás.
  • A cég pénzét a bankszámlán halmozzák fel és közben készpénzes számlákat szerepeltetnek a könyvelésben, s a tagi kölcsönből a cég pénztár egyenlegét töltik fel.
  • Nagy értékű beruházást, fejlesztést valósítanak meg, amelyre a cég nyereségéből nem futná, tehát nem rendelkeznek fedezett forrással.

Milyen veszélyeket rejt a magas tagi kölcsön?

1. számú probléma a tagi kölcsönnel: Vagyonosodási vizsgálat

A cégtulajdonos az adóhivatal látókörébe kerül, így magas tagi kölcsön állomány esetén az adóhivatal könnyedén kijelölheti vagyonosodási vizsgálatra.

2. számú probléma a tagi kölcsönnel: Elutasításra kerül minden NAV fizetési kedvezmény vagy részletfizetés iránti kérelem

Akár vagyonosodási vizsgálatból, akár egyéb bevallásából kifolyólag a tulajdonosnak olyan adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet nem tud egy összegben megfizetni és ezért a NAV-nál fizetési kedvezmény, részletfizetés iránti kérelmet terjeszt elő, az adóhivatal azt arra hivatkozással elutasíthatja, hogy a cége tartozik neki a tagi kölcsön összegével, ezért kérje vissza tagi kölcsönét a vállalkozásától.

A tagi kölcsönről részletesebben olvashat adójogi blogunkon. Tagi kölcsön – lerántjuk a leplet!