Miért bukik el a NAV méltányossági kérelmek túlnyomó része? És hogyan értünk el 100%-os eredményt az elmúlt 1 évben.

///Miért bukik el a NAV méltányossági kérelmek túlnyomó része? És hogyan értünk el 100%-os eredményt az elmúlt 1 évben.
Miért bukik el a NAV méltányossági kérelmek túlnyomó része? És hogyan értünk el 100%-os eredményt az elmúlt 1 évben. 2017-09-18T13:34:02+00:00

Valószínűleg azért olvassa ezen oldalunkat mert adótartozása van és/vagy már el is utasították akár több kérelmét is. Ez nem gond, mert akármennyi kérelem előterjeszthető, viszont az adóvégrehajtást csak az első szünetelteti.

Mi abban tudunk segíteni Önnek, hogy elérjük a legkedvezőbb NAV fizetési kedvezményt illetve felhívjuk a figyelmet a méltányosság során leggyakrabban elkövetett hibákra. Időpontot elérhetőségeinken tud kérni.

Rengeteg elrontott kérelemmel találkozunk nap mint nap. Számunkra egyértelmű, hogy mikor és milyen tartalommal lehet és kell előterjeszteni a NAV előtt méltányossági kérelmet, illetve azt is tudjuk, ehhez milyen alátámasztó dokumentumok kellenek, hogy elérjük akár vállalkozás akár magánszemély Ügyfelünknél a NAV fizetési kedvezményt.

A NAV nem üzleti partnerünk!

Nagyon fontos azt megérteni, hogy a NAV nem üzleti partnerünk, tehát ami egy üzleti partnerünk szívét esetleg meglágyítaná vagy teljesen logikusnak tűnik a NAV-nál lehet pont az ellenkező hatást éri el. Az adóhatóság nem az üzleti partnerünk, a NAV jogszabályok alapján dönt! Ami azt jelenti, ha fennálnak a méltányosság gyakorlásának a feltételei akkor megkapjuk az általunk kért elengedést, fizetési halasztást és részletfizetést, ha nem állnak fent a feltételei akkor pedig elutasítja.

Márpedig az adóhatóság munkatársa nem fogja elárulni Önnek pontosan, hogy mit kérjen vagy mit fog megkapni, csak azt, hogy mire van lehetőségük! Ebből vagy megérti, hogy mit és hogyan kell kérnie és azt mivel kell alátámasztania vagy nem fogja megkapni a kedvezményt.

Mit lehet kérni?

  1. Elengedést – az elengedés leginkább bírság és késedelmi pótlék adónemekben kérhető megfelelő indokolással és annak alátámasztásával. Néhány különleges esetben lehet elméleti lehetősége adóból történő elengedésnek, de ez ritka mint a bizonyos “Fehér holló”.
  2. Fizetési halasztást – hogy egy későbbi időpontban kelljen megfizetni a tartozást.
  3. Részletfizetést – a tartozás havi rendszerességgel, részletekben történő megfizetése. A leghosszabb amit elértünk 48 hónap volt, de a maximális kiindulási alap 36 hónap. Viszont ennek megfelelő meghatározása is az adott adózó helyzetétől függ!
  4. Pótlékmentességet az engedélyezett fizetési kedvezményre.

Miért utasítja el méltányossági kérelmünket a NAV?

Nem biztosított az adó megtérülése.
Tipikus eset, hogy azt mondjuk tudunk havi 250.000 forint részletet fizetni. Igen ám, de ha a vállalkozás veszteséges vagy a magánszemély papíron csak 150.000 forintot keres és nincsen semmi várható rendkívüli bevétel ami alátámasztaná, hogy valóban képesek vagyunk havi 250.000 forintot fizetni akkor elutasítják a kérelmünket.

Nem veszélyezteti az adós megélhetését, likviditását.
Tegyük fel kérünk egy 10M forintos elengedést és/vagy havi 150.000 forintos részletfizetést. De ott van a cég bankszámláján vagy pénztárában sokkal nagyobb összeg mondjuk 20M forint, akkor hogyan tudja a NAV megindokolni a méltányosság gyakorlását? De ugyanez a helyzet komolyabb vagyon megléte esetén is, ahol a likviditásra indokolással maximum egy részletfizetést lehet elérni.

Nem megfelelő módon lett a kérelem előterjesztve
Papír alapon már csak a magánszemélyek adhatják be a kérelmüket. Amennyiben a társaság a kérelmet nem elektronikusan terjeszti elő akkor azonnal elutasítja a hivatal.

Az adózó nem pótolta a hiányokat
A legritkább eset, hogy az adóhivatal az első kérelmünkben előterjesztetteket egyből elfogadja. A kérelem áll egy szöveges részből, adat részből és az azokat alátámasztó dokumentumokból. Szinte minden esetben az adóhivatal hiánypótlásra hívja fel az adózót, hogy megalapozott döntést hozhasson. Amennyiben ezeket nem pótoljuk, biztosak lehetünk az elutasításban.

Nem volt lehetősége, mert az adózó nem kérte
Az adóhivatal mindig csak abban dönthet amit az adózó kér. Amennyiben bizonyos összegekre irányul a kérelmünk, akkor az azon kívüli tartozásaink kapcsán nem dönthet a hivatal. Ha csak elengedést kértünk, akkor nem tud számunkra részletfizetést adni stb…

Nem igazolta a megfelelő fedezetet
Bizonyos esetekben az adóhivatal kérhet fedezetet tőlünk, hogy 100%-osan bebiztosítsa magát. Ez akár már a rendelkezésére is állhat egy végrehajtási cselekmény kapcsán vagy kérheti, hogy ajánljunk fel valamilyen fedezetet. Ez sok minden lehet a zálogjogon keresztül, a kezességvállaláson át, az egyszerű támogató nyilatkozatig. Sok esetben a fedezet biztosítása komplikált is lehet, mivel első kérelem esetén nem tud végrehajtást foganatosítani a NAV, így akár egyéb kompromisszum útján érhető el a fizetési kedvezmény.

Miért jó ha Mi képviseljük? Miért vagyunk mások?

Talán a legmeggyőzőbb, hogy az utóbbi 1 évben a kérelmeink 100%-ával eredményt értünk el. Ebből több olyan esetünk volt, amikor már a 4. elbukott kérelem után jöttek hozzánk.

Ez köszönhető annak is, hogy minden esetben személyesen tartjuk a kapcsolatot az ügyintézővel vagy az elbírálásban részt vevő vezetővel. Azaz mi nem csak írogatunk és utána irodánkba várjuk a csodát, hanem teszünk érte. Sokan csak beadják a kérelmet és várják, hogy mit válaszol a NAV. Hát ez édeskevés, tenni is kell érte, hogy megkapjuk amit szeretnénk.

Az összes kollégánk dolgozott az adóhatóságnál, méltányossági területen is.

Tudjuk mi az amit lehet kérni és azt is tudjuk mire van szükség ahhoz, hogy alá lehessen támasztani.

Tudjuk, hogy sokszor nem a beadott kérelem szerinti kedvezményt fogjuk megkapni és azt módosítani fogjuk. És ezt meg is tesszük.

Teljeskörűen tájékoztatni fogjuk a méltányossággal kapcsolatos lehetőségekről és annak esélyéről, folyamatosan kapcsolatba leszünk, amíg el nem érjük azt.

Van akinek sürgősen kell

A felhalmozódott adótartozás sokaknál problémát jelent, amely esetekben a megfelelő szinten sürgősen kell cselekedni.

Végrehajtás van folyamatban – ha végrehajtás van folyamatban és mondjuk inkasszózzák a számláját az első kérelem ezt akasztja, de a további kérelmek már nem. Így a cél minél hamarabb elérni a kedvezményt. Amennyiben már árverés van kitűzve (akár önálló bírósági végrehajtó, akár nav) szintén nagyon gyorsan kell cselekedni.

„0”-s igazolás vagy köztartozásmentes adatbázis – a köztartozásmentes adózói adatbázisban azt vizsgálja a NAV, hogy a hónap utolsó napján van-e fennálló tartozása az adózónak. Éppen ezért ha nem szeretnék kikerülni belőle vagy szeretnénk visszakerülni akkor eddig az időpontig jogerős engedélyező határozatot kell produkálni.

Lehetnek feltételek is

A fizetési kedvezmény engedélyezését a NAV mindig több kevesebb feltételhez köti.

Nem alakulhat ki folyó fizetési kötelezettségünk! Ez a legalapvetőbb és minden határozatban szereplő feltétel. És itt kiemelten fontos, hogy nem csak összességében nem lehet tartozásunk, hanem egy adónemben, adónemi tartozásunk sem lehet! Egy ellenőrzési vagy bírság megállapítás nem minősül folyó fizetési kötelezettségnek, abban az esetben ha arra is bevan adva a méltányosság. Viszont a késedelmi pótlékra kiemelt figyelemmel kell lennünk mivel az a „tudtunkon” kívül kerül jóváírásra, de ezt akár előre is le tudjuk kérdezni ügyfélkapunk keresztül. Az adónemek között átvezetés, amennyiben szabályos, attól függetlenül, hogy nem azonnal íródik át olyan mintha megtörtént volna.

Azon összegek bizonyos határidőben történő befizetése (általában 15 nap) amire nem kaptunk fizetési kedvezményt. Ez általában azokra az adónemekre vonatkozik, amelyekre nem engedélyezhető fizetési kedvezmény (levont adók).

Bizonyos nyilatkozat, szerződés határidőben történő rendelkezésre bocsátása. Például kezességi szerződés.

Utókövetés

Egy fizetési kedvezményt nem csak elérni, de megtartani is kell!

A NAV e tekintetben kifejezetten szigorúvá vált és amennyiben kialakul bármilyen adónemi tartozás az engedélyezett kedvezményt azonnal megboríthatja és tapasztalatunk szerint ezt meg is teszi.
Ennek elkerülése érdekében javasolt minden hónapban akár többször, járulékbevallást, áfabevallást követően és hó utolsó napja előtt is lekérni az adófolyószámlánkat, nehogy meglepetésként érje, hogy elmaradt egy befizetés, nem történt meg egy átvezetés vagy valami akár véletlenül elkönyvelésre került, vagy nem került felkönyvelésre. Amennyiben pedig fizetési nehézségünk állna fent azonnal új kérelmet kell beadni és egyeztetni a megfelelő NAV osztállyal.

Segítünk! Képviseljük a teljes fizetési kedvezményre irányuló eljárás során!

Amennyiben szeretné, hogy összeállítsuk méltányossági kérelmét és képviseljük az eljárás során egyeztessen időpontot most, mert a kérelem elbírálása több mint egy hónapot is igénybe vehet!

Egyeztessen időpontot elérhetőségeinken.

Segítünk ha még csak előre látható a tartozás kialakulása,
ha már van tartozása,
ha már beadta a kérelmet,
ha már elutasították (néhány) kérelmét.